
Timp de patru săptămâni, 150 de voluntari au montat 300 de borne şi 278 de momâi din piatră, undeva în creierii munţilor, pe o potecă frumoasă care cândva era drum, la o altitudine de 1.700 de metri. Şi încă nu s-a terminat. În total sunt 42 de kilometri de curăţat şi marcat şi munca de reabilitare a Drumului Mariei Theresia este abia la jumătate. De patru săptămâni Tăşuleasa Social s-a mutat în Munţii, unde se lucrează la redescoperirea drumului pe care istoria l-a croit aici.
3.600 de plăcuţe de marcaj frumoase şi reflectorizante au fost realizate şi abia aşteaptă să fie montate. Mii de crengi şi zeci de mii de pietre au fost îndepărtate din potecă pentru ca traseul să-si deschidă larg braţele şi sa primească sportivii şi drumeţii care îl vor străbate. Poveştile voluntarilor de la faţa locului sunt dintre cele mai diverse, despre oboseală, transpiraţie, ploaie, muşchi suprasolicitaţi, mâncare frugală „la botul calului” în pauza de masă de o jumătate de oră la ora 2, despre ziua de muncă care începe la 7 şi se termină la 9 seara înainte de asfinţit, dar mai ales despre voinţa şi bucuria de a realiza ceva împreună, indiferent câte Golgote au de urcat pe munte cu stâlpii de marcaj în spate. Am fost acolo şi am muncit şi transpirat cot la cot cu voluntarii ca să văd ce înseamnă. Până atunci, împreună cu colegii mei şi staff-ul Tăşuleasa, am fost implicaţi în desenarea şi proiectarea marcajelor şi a sistemelor de informare – munca de birou. În teren, cu cerul deasupra şi jnepenii de jur împrejur e cu totul altceva. Toţi cei care au muncit la Drum spun că e o experienţă eliberatoare pentru trup şi suflet.
Drumul Maria Theresia este unul istoric aflat în Munţii Călimani, construit în urmă cu sute de ani cu scopul de a susţine logistic trupele militare grănicereşti ale Imperiului Austro-Ungar cu armament şi hrană. În această vară, voluntarii asociaţiei recreează aici o potecă tematică permanentă, care să străbată Călimanii de la Est la Vest şi în sens invers, practicabilă tot timpul anului, pe timp de zi sau de noapte. Astfel, Tăşuleasa vrea să atragă atenţia turiştilor, drumeţilor şi sportivilor asupra acestui colţ de ţară şi de rai, de o excepţională curăţenie şi frumuseţe naturală. Proiectul „Via Maria Theresia” are mai multe obiective. Primul şi cel mai important se referă la creşterea conştientizării importanţei naturii, a pădurilor şi a parcurilor naţionale, dar şi a practicării sporturilor în aer liber. Cel de-al doilea obiectiv se referă la promovarea şi punerea în valoare a unui drum – monument istoric – contribuind, în acest fel, la educaţia tinerilor. În subsidiar, promovarea Parcului Naţional Călimani şi dezvoltarea turismului montan au ca obiectiv scăderea infracţiunilor forestiere, datorită prezenţei în teren a unui număr cât mai mare de turişti, drumeţi şi sportivi. Partenerul proiectului, Raiffeisen Bank creează, de asemenea, şansa de participare a 200 de copii la programele specifice asociaţiei Tăşuleasa Social în Pădurea Pedagogică.
Drumul Mariei Theresia a fost unul de legătură între mai multe culturi acum sute de ani şi iată că astăzi împărtăşeşte aceeaşi menire de liant intercultural – motiv pentru care site-ul www.via-maria-theresia.ro a fost lansat în patru limbi: română, maghiară, germană şi engleză. Primele trei sunt chiar limbile care se vorbeau în zonă pe vremea împărătesei, iar engleza a fost aleasă datorită largii sale răspândiri, şi sperăm că, în acest mod, proiectul să poată fi cunoscut de cât mai mulţi iubitori de frumos, de istorie şi de sport. Pentru ca Drumul – cum îi spun pe scurt voluntarii – va fi deschis maratoniştilor, bicicliştilor şi drumeţilor deopotrivă începând cu data de 16 august când va avea loc inaugurarea Via Maria Theresia prin organizarea unei competiţii sportive .

Proiectul Drumului a fost iniţiat de Tășuleasa Social cu aproape un an în urmă şi de atunci a fost pusă la punct organizarea și logistica acestuia, operaţiunile, numărul de oameni necesari, a fost făcută recunoaşterea traseului În două rânduri, cu aparate GPS, s-a realizat proiectarea marcajelor, a tăbliţelor indicatoare, a tăbliţelor de informare asupra istoriei locurilor în patru limbi, şi încă multe alte operaţiuni premergătoare. De 13 ani, Tăşuleasa Social luptă împotriva defrişărilor masive, atât prin acţiuni de împădurire, cât şi prin proiecte educaţionale, cum este de pildă Pădurea Pedagogică. Anul acesta, eforturile asociaţiei de a salva pădurile trec la un alt nivel, punând accentul pe încurajarea a cât mai multo doritori să practice drumeţia şi alte sporturi montane, în felul acesta, ei fiind mai des prezenţi în păduri şi devenind străjeri voluntari ai acestora.
Articol apărut în Sinteza. Foto: Andrei Dăscălescu/Tășuleasa Social.