Ursus Pils s-a întors, la fel de verde.

E oficial, Ursus Pils, sau cum i se spunea odinioară Ursus „verde” s-a întors. Dar oare de ce „”a plecat” acum mulți ani !? N-am găsit niciodată o explicație 100% plauzibilă.

Îmi amintesc de pe vremea când încă lucram pentru Ursus de eterna dezbatere a delistării lui Pils din portofoliul Ursus Breweries și numeroasele opinii pro și contra. Principalul motiv strategic invocat de companie la acea vreme era cel conform căruia Pils „mănâncă” din market share-ul și imaginea lui Ursus Premium, nelăsându-l să fie suficient de premium, alături de o bere „verde”, populară și mai ieftină, dar care totuși făcea volumele, chiar foarte semnificative. Ulterior compania și-a diversificat portofoliul cu ajutorul Ciucaș și Timișoareana pe segmentele economy și mainstream cu investiții majore realizate în achiziție, în marketing și publicitate, înlocuind astfel Ursus Pils. Cu succes aș spune.

Dezbaterile pe marginea delistării Pils au fost într-adevăr furtunoase și îndelungate, decizia de eliminare a sortimentului fiind luată după câțiva ani de la inițiere. Era greu, totuși, să decizi eliminarea unui produs care practic făcea volumele Ursus de la acea vreme. Au fost vremuri interesante, erau timpurile când încă piața berii nu era așezată ca acum și se făceau creșteri procentuale anuale de două cifre. Eu am denumit acele vremuri „războaiele berii”, fiind un participant implicat zilnic timp de câțiva ani.

Poziția mea la acea vreme, în discuțiile pe marginea subiectului a fost neschimbată: nu delistați Pils, e populară, face volume, are alt gust și face parte deja din folclorul popular, mai ales cel regional al Clujului și împrejurimilor. Pils era berea pe care o consumau cu plăcere atât cei cu venituri mai mici, cât și cei cu venituri care le-ar fi permis să se orienteze către beri mai scumpe, premium. Contrar multor studii de piață care arătau că Pils este considerat o alternativă ieftină a Premiumului, prin urmare „de ce să cumpăr Premium?”, Ursus Premium se vindea totuși în cantități foarte mari unui segment foarte bine delimitat și fidel, exact la fel ca Pils. Fiecare avea segmentului lui de consumatori, existând într-adevăr un grup care migra de la unul la altul, o zonă de intersecție pe harta segmentării.

Și totuși, Ursus Pils a revenit în piață după o foarte lungă pauză. Bravo mie, am nas bun.