Totul este legat de a fi disruptiv, acum?
„A fi disruptiv în afaceri: este atunci când vorbim despre un nou produs, serviciu sau idee care schimbă radical o industrie sau o strategie de afaceri, în special prin crearea unei piețe noi și înlocuirea uneia deja existente.”
Ei bine, toată lumea vorbește despre a fi disruptiv, a gândi disruptiv și așa mai departe. Mă tem că, aceasta este doar o nouă tendință la modă în limbajul de afaceri care, în majoritatea cazurilor, nu se aplică și în comportament. Așa cum spun francezii: formes sans fond (forme fără fond).
Dar ce ziceți de: îmbunătățire, creare, schimbare, cercetare, studiere, documentare, adaptare, ajustare? Nu, aceasta este calea grea. Este mult mai ușor să vorbești despre a fi disruptiv deoarece e cea mai ușoară modalitate de a-ți face vocea auzită în era haosului informațional. Adăugați „disruptiv” în orice titlu și, poate, veți obține mai multă vizibilitate.
Sunt expert în design și branding din 1995, dar nu am văzut niciodată un brand care să fie disruptiv, deoarece, acest lucru este pur și simplu imposibil. Doar produsele sau serviciile pot fi astfel. Brandurile se nasc în inimile consumatorilor, acesta fiind un efort pe termen lung pe care brandurile trebuie să îl facă pentru a fi complete. A fi disruptiv nu e ceea ce brandurile au nevoie. Acestea au nevoie de răbdare, de cineva care să investească în ele, iar mai apoi să le ajute să crească. La fel ca în cazul oamenilor. Unii psihologi ar spune că o persoană disruptivă este o persoană cu probleme. În calitate de părinte de brand, trebuie să mărturisesc: nu pot crea un brand disruptiv. Iartă-mă, Doamne!