Skill(uri).

Pe când eram foarte tânăr și mă pregăteam să dau admiterea la facultate, am lucrat timp de doi ani cu profesorul meu pentru a-mi dezvolta aptitudinile necesare pentru examen: desen artistic de obiect sau figură umană, desen tehnic, culoare, perspectivă, axonometrie, materiale, texturi, tehnologii, design de obiect, design interior, șamd. Am lucrat ca un sclav timp de 2 ani. Era ca un lagăr de concentrare. Concurența la examenul de admitere era extrem de acerbă, eram 12 candidați pe un loc. Practic, după primele 6 luni nu mai știam ce obiecte din casă să desenez.

Profesorul meu era un tip liniștit și dur, care m-a învățat să fac totul cu propriile mâini și câteva instrumente simple: creion, cărbune, acuarelă, pastel, pensulă, hârtie. Dar cel mai mult m-a învățat, prin puterea exemplului, cum să mă concentrez, să gândesc, să creez, să documentez, să explorez, să speculez și să nu renunț niciodată, orice ar fi. El a fost primul care m-a învățat latura pragmatică a designului. El a fost primul care mi-a dezvăluit lumea lui Brâncuși, cel mai faimos sculptor român. Nu numai opera sa, ci și înțelepciunea sa: „Creează ca un zeu, poruncește ca un rege, lucrează ca un sclav”.

Apropo, mentorul meu este acum unul dintre cei mai mari și faimoși creatori de jocuri pe computer din lume. Încă face designul personajelor și a jocurilor, cu propriile mâini, pe hârtie, cu aceleași instrumente pe care m-a învățat și pe mine cum să folosesc (acum 30 de ani). Am avut norocul să am un astfel de mentor.
După cei doi ani de chin (și încă 6 ani de facultate de design) mi-a fost mult mai ușor să mă adaptez la computere, să creez povești și experiențe 2 și 3D folosind designul grafic, identitate vizuală și coordonarea unei echipe de designeri. Folosesc și văd calculatoarele și software-ul drept instrumente, nici mai mult, nici mai puțin. Chiar și acum, în această lume extrem de digitalizată, eu și echipa mea schițăm și conceptualizăm ideile noastre de mână, pe hârtie, chiar de la început. Folosim computerele doar pentru a ne finisa ideile, a explora nuanțe și a rezolva punctele tehnice. Pentru a livra produsul, nu pentru partea de muncă creativă.

Calculatoarele și software-ul sunt doar instrumente, cum ar fi ciocanul sau fierăstrăul. Nu sunt creative, ci doar facilitează munca care trebuie folosită de mâinile și abilitățile potrivite. Meseria de dulgher nu este deloc realizată de instrumentele pe care le folosește. Se face cu gândirea, abilitățile și experiența sa, cu ajutorul acestor instrumente.

Instrumentele ușurează procesul ideilor și abilităților de a prinde viață. Din cauza ușurinței și răspândirii pe scală largă a computerelor în linia noastră de lucru, oamenii tind să uite ceea ce sunt cu adevărat și să înlocuiască propriile idei cu opțiunile și caracteristicile pe care aceste instrumente le au.