Sari cu banii!

„În filmul Jerry Maguire, Tom Cruise joacă rolul unui agent sportiv care își reia cariera pe baza unor principii idealiste care minimalizează dolarul atotputernic și promovează relațiile. Singura problemă este că sportivii caută banii. Într-o scenă emblematică, Cuba Gooding Jr, care joacă rolul unui jucător de fotbal din NFL, îl face pe Cruise să țipe în telefonul său: „ARATĂ-MI BANII”! Oricât de importanți ar fi banii, cei mai mulți dintre noi nu avem viziuni de a deveni bogați și faimoși, dar ne dorim suficienți bani pentru a trăi confortabil și pentru a ne bucura de plăcerile vieții”.

Așa că, mi-a venit o idee și am facut un exercițiu de analiză financiară. Mult spus analiză, mai degrabă câteva calcule simple, bazate pe cifre oficiale. Dau șase exemple foarte diferite unul de altul dar ilustrative:

1. Birou de arhitectură, număr mediu de angajați 7. Conform cifrelor de la Ministerul Finanțelor care sunt publice, respectivul business a avut venituri care împărțite pe numărul de ore legal al unui angajat ne arată că firma a facturat 55 Euro/oră, având un profit anual de 50%.

2. Companie manufacturieră, număr mediu de angajati 600. Cifrele publice ne arată că a avut venituri per oră per angajat de 78 Euro și un profit anual de 19,5%.

3. Service auto reprezentanță de brand, tarif orar pentru manoperă 275 Lei+TVA, adică 55 Euro+TVA.

4. Salariu (brut) decent și uzual în IT pentru un angajat cu câțiva ani de experiență, 2800 Euro, respectiv 23 Euro per oră.

5. Avocat, 33 de ani, Cluj-Napoca, cu care mă sfătuiesc din când în cand, 95 Euro/oră, brut, evident.

6. Bucătar, sau chef, cum vreți să-i spuneți, nu lucrează fără venituri minime de 1500-2000 Euro net lunar.

7. Profitul este foarte bun la biroul de arhitectură (de obicei găsim asemenea cifre în serviciile profesionale), iar la compania manufacturieră 19,5% este mai mult decât decent, reportat de exemplu la Uniunea Europeană. Însă altceva este interesant de văzut, și anume veniturile orare per angajat, adică simplu spus cât facturează de fapt pe oră respectiva firmă, indiferent că vinde servicii sau produse. Sau, cu cât își vinde munca un profesionist din domeniul IT, fiind angajat, adică nu are costuri cu biroul, șamd, acestea fiind susținute de către firma angajatoare. Sau, în cazul avocatului, un calcul simplu ne arată că dacă lucrează doar 20 de ore pe lună înregistrează venituri de 2000 Euro brut, minus ceva mărunțiș.

Îmi spun în sinea mea, fantastic, mă bucur pentru toți aceștia, înseamnă că munca lor este valorizată corespunzător și că atât antreprenorii cât și angajații trăiesc decent. Concluzia mea finală este că România, sau cel puțin orașul în care trăiesc și lucrez, Cluj-Napoca, nu mai sunt chiar ieftine. Cu fee-uri mici nu se poate trai decent și, cel mai important, cu fee-uri mici nu se pot păstra angajații valoroși cu care împreună să faci treabă.

Aviz amatorilor de furnizori și angajați „ieftini”.