România, după.

După nebunia asta pandemică și isteria măștilor, bâlbelor politice și administrative ar trebui să se întâmple ceva. Ceva care poate veni doar din administrație, guvern și primării. O schimbare de paradigmă căci suntem foarte aproape de ora 12.

Digitalizarea serviciilor administrative și a relației cu cetățeanul. Concedierea a 25% din personalul administrativ. Stiu, nu dă bine pentru alegeri dar dă bine pentru noi toți.

Reechilibrarea veniturilor și pensiilor bugetarilor. Azi, mare parte din cei angajați în companiile private primesc salarii mai mici. Paradoxal, ei sunt cei care susțin și economia, și salariile, și pensiile bugetarilor. Plus împrumuturile statului.

Deblocarea de fonduri și orientarea lor către infrastructură: autostrăzi, cale ferată, metrou, drumuri, electrificare, extinderi de rețele de apă, canalizare și gaz, magistrale de internet, etc.

Un program coerent de susținere și revitalizare a serviciilor și produselor autohtone, în vederea consumului intern și al exportului, de la produse de bază, la industria vinului și producție industrială. Putem include aici și o interdicție de export – să zicem pentru 10 ani – a resurselor strategice: lemn, minerale, metale prețioase.

Investiții majore în turismul balnear și ape minerale, poate chiar prin parteneriate publice-private. Avem tot ce ne trebuie în acest domeniu, trebuie doar ridicat standardul stațiunilor și hotelurilor și gradul de exploatare al apelor minerale, în vederea atragerii turiștilor străini și exportului.

Marketing. Branding. Comunicare. Relații publice. Un proiect coerent care să repoziționeze România în UE, mai ales, care să comunice doar fapte. Fără poze trucate, articole festiviste și povești de adormit copii, și așa nu le mai crede nimeni. Repoziționare prin fapte concrete și comunicarea lor adecvată, coerentă, continuă.

Aș putea paria că în cinci ani ne va merge foarte bine, vom circula cu trenul de la Oradea la București în căteva ore, turismul se va relansa, va fi de lucru pentru toată lumea, o parte din diasporă se va întoarce să lucreze aici pentru că vor avea o speranță pentru ei și copii lor.

Cu o condiție. Cei ”de sus” să gândească și să acționeze strategic, nu politic. Sunt un idealist, va place de mine!?

Alternativa e să cheltuim ajutorul de 30 Mld Euro de la UE aiurea, ca de obicei. Și gata.