Rebranding – mantra
Timp de mulți ani agențiile de branding s-au poziționat în media cu ajutorul PR-ului propriu utilizând în comunicatele de presă, în studii de caz și în descrierea proiectelor cuvântul/ noțiunea de „rebranding” sau chiar declarându-se specializați în „rebranding”. Pe verificate, „dă bine” la clienți ajungând o adevărată mantra. Rezultatul a fost o pleiadă de proiecte intitulate de „rebranding” ale unor produse/ servicii/ companii care aveau de fapt nevoie fie de branding, ca să devină branduri (în timp desigur), fie de o restilizare sau modernizare a identității vizuale. Așadar am asistat la foarte multe proiecte care au însemnat de fapt redesenarea ambalajului sau identității vizuale.
Interesantă este foamea de „rebranding” a clienților. Dar să analizăm ce înseamnă de fapt rebranding. Rebranding înseamnă modificarea/ schimbarea esenței brandului și pe cale de consecință a valorilor și atributelor care dau substanță acesteia și o explică. Însăși cuvântul rebranding spune aproape totul: re, adică refacere și branding, adică proces de creare a unui brand. Prin urmare rebranding înseamnă recrearea unui brand existent pe baze noi, complet schimbate, cu esență, valori și atribute înnoite.
Dacă e să urmăm logica expusă și să analizăm doar piața românească a proiectelor de „rebranding” putem constata cu ușurință că imensa majoritate sunt de fapt proiecte de branding a unor companii/ produse/ servicii existente în piață de câțiva ani, cu o oarecare vizibilitate și „priză” la public. Despre branduri, parafrazând, numai de bine, însă un brand înseamnă mai mult decât atât, înseamnă acel CRRR: Cunoaștere, Renume, Reputație și Recunoaștere fără de care un produs/ serviciu nu se poate numi brand. Se știe că una din regulile de aur ale brandingului este faptul că acestea se construiesc în timp. În 5-10 ani câtă durată de viață au avut până la momentul „rebrandingului” acele produse/ servicii nu putem vorbi cu adevărat de branduri, doar de produse/ servicii cât de cât cunoscute și cumpărate care au acționat aleator în piață încercând să-și găsească locul cuvenit. Mai mult decât atât, mari companii din România încă, realmente, nu dețin branduri cu adevărat. Realitatea este că în afară de câteva produse de sorginte „comunistă” sau care au avut o durată de viață „antecomunistă”, produsele și serviciile din piață încă se zbat să ajungă la statutul de brand, iar în domeniul serviciilor situația este și mai puțin roză.
Branzas este o companie dedicată consultanței și strategiei, designului și implementării de brand. Poziționarea noastră este fermă și neschimbată în acești primi 17 ani de activitate deoarece mediul de afaceri din România, produsele și serviciile din piață, în imensa lor majoritate au nevoie de branding. Suntem într-o economie de piață tânără, cu companii, produse și servicii tinere, încă relativ șubred așezate în piață, urmând de fapt patternul pieței, și ea încă neașezată și imatură. Prin urmare modul nostru de gândire și acțiune este orientat către creșterea acestor companii/ produse/ servicii până la stadiul de a dobândi statutul de brand.
Dacă eu personal sau colegii mei am fi membri în consiliile de administrație ale marilor companii românești, primul punct pe agenda de lucru ar fi dezvoltarea produsului sau serviciului până la atingerea statutului de brand. Acest statut îți conferă siguranța afacerii, dacă și restul pârghiilor de business sunt corect administrate.