Principiile ”designului de calitate”. Etica în design.

Aș dori să încep cu un extras dintr-un interviu cu Dieter Rams din Dieter Rams din Helvetica/ Objectified/ Urbanized: The Complete Interviews de cineastul Gary Hustwit. Este într-adevăr trist faptul că ideile, etica și principiile excepționale ale lui Rams nu sunt de nici un folos pentru marea majoritate dintre noi. Configurarea socială și economică ne obligă să facem concesii zilnice unor idei simple și cu adevărat utile. Fiecare profesie are, teoretic, un set de principii și propria etică. Nu am alte comentarii de la mine, domnul Rams spune totul.

Î: Cum s-a schimbat designul în ultimii 50 de ani?
R: Ceea ce mă deranjează în mod special astăzi este că, în special în mass-media, designul este folosit ca „lifestyle asset”. Mă deranjează arbitrariul și lipsa de gândire cu care multe lucruri sunt produse și aduse pe piață. Sunt atât de multe lucruri inutile pe care le producem, nu numai în sectorul bunurilor de consum, ci și în arhitectură, în publicitate. Avem prea multe lucruri inutile peste tot. Și aș merge chiar până la a descrie acest lucru ca fiind inuman. Aceasta este situația de astăzi. Dar, de fapt, a fost întotdeauna o problemă.

Mai jos, cele zece, demult-uitate, principii ale „Designului de calitate” de la Dieter Rams. Designul de calitate este:

Inovativ: posibilitățile de inovare nu sunt, în niciun caz, epuizate. Dezvoltarea tehnologică oferă întotdeauna noi oportunități pentru un design inovator. Dar, designul inovator se dezvoltă întotdeauna în tandem cu tehnologia inovatoare și nu poate fi niciodată un scop în sine.

Face un produs să fie util: Un produs este cumpărat pentru a fi utilizat. Trebuie să satisfacă anumite criterii, nu numai funcționale, ci și psihologice și estetice. Un design bun subliniază utilitatea unui produs, ignorând tot ceea ce l-ar putea distrage pe consumator de la acest scop.

Estetic: Calitatea estetică a unui produs este esențială pentru utilitatea acestuia, deoarece produsele sunt utilizate în fiecare zi și au un efect asupra oamenilor și a bunăstării acestora. Numai obiectele bine executate pot fi frumoase.

Face un produs ușor de înțeles: clarifică structura produsului. Mai mult, poate face ca produsul să-și exprime în mod clar funcția utilizând intuiția utilizatorului. În cel mai bun caz, se explică de la sine.

Discret: produsele care îndeplinesc un scop sunt ca niște instrumente. Nu sunt nici obiecte decorative, nici opere de artă. Prin urmare, designul lor ar trebui să fie neutru și restrâns, pentru a lăsa loc utilizatorului să se exprime singur.

Sincer: nu face un produs mai inovator, mai puternic sau mai valoros decât este în realitate. Produsul nu încearcă să manipuleze consumatorul cu promisiuni care nu pot fi respectate.

De lungă durată: evită să fie la modă și, prin urmare, nu apare niciodată a fi învechit. Spre deosebire de designul la modă, produsul durează mulți ani – chiar și în societatea de astăzi, care irosește enorm.

Amănunțit până la ultimul detaliu: nimic nu trebuie să fie arbitrar sau lăsat la voia întâmplării. Grija și precizia în procesul de design arată respect față de consumator.

Ecologic: Designul aduce o contribuție importantă la conservarea mediului. Acesta conservă resursele și minimizează poluarea fizică și vizuală pe tot parcursul ciclului de viață al produsului.

Design cât se poate de puțin: mai puțin, dar mai bun – deoarece se concentrează pe aspectele esențiale, iar produsele nu sunt împovărate cu lucruri neesențiale. Trebuie să ne întoarcem la puritate și la simplitate.