Simplitatea
începuturilor.
Simplitatea
începuturilor.
Povestea embrionului
Povestea embrionului a început după ce am câștigat pitch-ul pentru rebrandingul Ursus în 1996. La acea vreme eram singurul angajat și designer al agenției, fondată în 1994 la Cluj-Napoca. În paranteză fie spus, mi-am început studiile de design în 1990 și le-am încheiat în 1996 iar între `92-`94 lucram deja part-time la o agenție de publicitate din Cluj.
Până atunci identitatea sub cu care mă prezentam era o „scriitură” simplă a numelui Branzas Design cu specificația „Brand and Identity Consultants”, utilizând Pantone Orange 021 și Cool Gray 2, culori care au rămas până astăzi. În certificatul meu de naștere sunt trecut Brînzaș, o adaptare a autorităților de atunci a numelui familiei care a fost dintotdeauna scris Brânzaș. Am păstrat litera „a” din românescul „â” și am șters sedila de la „ș” ca să fac numele mai ușor de rostit pentru străini. „Brand and Identity Consultants” a fost o idee pe care am prins-o din zbor discutând cu mai mulți oameni de marketing britanici, considerând că mă reprezintă foarte bine.
Ideea de a contura o identitate vizuală a agenției a pornit de la discuțiile avute cu managementul Ursus și alți clienți, pe proiecte concrete cu cerințe tot mai complexe. Se contura astfel focusul agenției, pe care l-am definit la un moment dat mult mai simplu: „Designeri și consultanți”. De ce în această ordine? În acele timpuri – anii 1996 până prin 2000 – necesitatea cea mai mare a pieței era designul. Companiile începeau să prindă curaj în a investi în marketing iar noțiunea de brand abia aparea în discursul public.
Designul era privit – pe bună dreptate – ca un vector de captare și fidelizare a atenției consumatorilor. O caracteristică a clienților din acea vreme referitoare la atitudinea față de design era generată de raportarea la competiție. La mulți dintre ei am detectat mândria de a face ceva mai bun, de a construi. Ideea de brand, de investiție pe termen lung încă nu era bine fixată în mentalul, bugetele și procedurile managementului companiilor românești, conta momentul sau cel mult ziua următoare. Desigur, o abordare aparte aveau companiile multinaționale prezente deja în România, încă erau foarte multe la acea vreme. Dar erau vizibile iar acest fapt a contat enorm pentru companiile românești care au început, nu toate, să învețe de la competitorii „de afară”.
Toți acești factori m-au condus către alegerea tag-ul „Designeri și consultanți”, un descriptor cât se poate de clar pentru ceea ce făceam. Ideea de embrion s-a născut repede, explorarea de concepte n-a fost prea îndelungată. Embrionul reprezintă „ceva” care există datorită interacțiunii a doi părinți, designer și client, aflat pe cale de devenire către o nouă formă de viață care urmează să se dezvolte în timp, care prinde contur la un moment dat ajungând să aibă caracteristici, valori și atribute. Reciprocitate, grijă, creștere, copilărie, maturitate au fost și sunt cuvinte și valori-cheie în viziunea noastră. Brandurile – în opinia mea – au o viață foarte asemănătoare cu cea a oamenilor.
De atunci și până astăzi ne-am păstrat embrionul și l-am utilizat consecvent, cu culorile Orange 021 și Cool Gray 2. Orange pentru viață, creativitate – o culoare solară. Griul, pentru rigoare și ținută. Orange – pentru design, gri – pentru consultanți. Nu este o coincidență faptul că reprezentarea vizuală a micului nostru embrion arată ca litera „B”, inițiala numelui agenției. La începuturi am utilizat fonturile Square 721, apoi familia Swiss iar acum folosim Akkurat.
Până la urmă, brandurile sunt povești cu sens făcute de oameni, pentru oameni.
Bogdan Brînzaș