Niciun om nu a fost înțelept din greșeală.

Această frază este atribuită lui Seneca (Lucius Annaeus), unul dintre cei mai mari filozofi stoici romani care, împreună cu Marcus Aurelius și grecul Epictetus, au fost probabil cei mai influenți cugetători, care au modelat o bună parte a vieții mele. Ei și tatăl meu, care are înțelepciunea unui tip simplu și obișnuit, în ciuda doctoratului și a carierei sale didactice de-o viață.

Îmi amintesc un prieten bun care m-a întrebat câte ore am dedicat pentru a-mi perfecționa abilitățile de designer la 18 ani. Mai mult de 10.000? (știți, există o teorie care spune că aveți nevoie de cel puțin 10.000 de ore pentru a învăța o meserie). Răspunsul meu a fost „da, mult mai mult decât atât”. Seneca, acum aproximativ 2000 de ani, știa că numai dacă vrei să faci ceva poți realiza ceva. Și dacă îl vrei cu adevărat, faci și faci, indiferent de câte ore ar dura. Această călătorie îți va aduce experiență, dezamăgiri, bucurie, pasiune, pierderi și câștiguri. Îți va aduce tot. Mai mult decât atât, învățarea este esențială pe tot parcursul călătoriei. Abilități de învățare, comerț, citirea cărților, învățarea de la alți oameni sau din diverse situații. Fiecare bucată din această călătorie auto-asumată îți oferă mai multe șanse să devii mai înțelept, în ciuda dezamăgirilor și a suferințelor inerente. Epictet și Stoicii, în general, au un loc special pentru ideea suferindă din filozofia lor. Pur și simplu, viața ușoară nu vă poate aduce o bucurie reală, satisfacție și realizări.

Nu sunt un cunoscător profund al filosofilor stoici, dar s-a întâmplat cu ceva timp în urmă să mă împiedic de ei și să fiu fascinat de modul lor simplu și practic de a vedea și de a trăi viața.