Mic ghid de comunicare cu statul. Pentru ONG-uri.
Observ în ultimul timp că tot mai multe ONG-uri au câte ceva de spus despre subiecte la ordinea zilei, fiecare cu „specializarea” lor. Astăzi mi-am propus să ating latura delicată a comunicării cu statul, fie reprezentat de o instituție, fie de persoane: senatori, deputați, miniștri, primari, șefi de consilii județene șamd. Fiecare dintre aceste instituții și persoane deținătoare de funcții sunt considerate rezultatul legitim al alegerilor, prin urmare una dintre atribuțiile lor de bază este să reprezinte voința alegătorilor lor. Pe cale de consecință, trebuie să existe un dialog, atât la nivel instituțional cât și personal cu ONG-urile interesate de un anumit subiect ca reprezentanți ai societății civile (alegătorii) care să reflecte transparența decizională. Fie că vorbim despre copii străzii sau resursele naturale, exploatarea pădurilor, autism, sănătate publică sau gaze de șist, toate acestea sunt subiecte pe care unele ONG-uri le tratează cu maximă seriozitate și implicare, ca reprezentanți ai alegătorilor. Pentru toți dintre noi societatea civilă egal alegători. Prin urmare ONG-urile pot face câteva lucruri simple, dar efective, în relația cu statul mai cu seamă că acesta este obligat să răspundă transparent la solicitări.
Ideea de bază este simplă: noi v-am ales să ne reprezentați prin urmare sunteți datori să o faceți ori de câte ori o cerem pe durata mandatului vostru.
În 5 puncte esențiale iată ce se poate face:
1. Implicarea permanentă în crearea/ modificarea cadrelor legale: legi, norme de aplicare, etc.;
2. Cererea permanentă de lămuriri/ informați și participare la dezbaterile instituțiilor și comisiilor;
3. Petiții, interpelări și cereri adresate de către grupuri de cetățeni reprezentanților lor aleși în circumscripția electorală de care aparțin;
4. Toate cele de mai sus, făcute cât se poate de des, argumentat și susținut legal, cu susținerea unor avocați și juriști;
5. Toate rezultatele, corespondența, atitudinile celor interpelăti făcute publice prin comunicate de presă, bloguri, în social media și prin voci și instituții autorizate sau foarte cunoscute.