Identitate vizuală de partid

Scurte observații despre logo-ul unui nou partid/alianță politic(ă), Alianța România Dreaptă:

ARD – Acronim pentru Agenția Româna de Dezvoltare – o instituție (sau fostă) a Statului; ADR – Agenția de Dezvoltare Regională; ARDDZI – Agenţia Română pentru Dezvoltarea Durabilă a Zonelor Industriale; de aici pot rezulta posibile confuzii și/sau impresia de lipsă de imaginație în alegerea numelui. Acronimele ARD sunt foarte întâlnite, de obicei acronimele care încep cu A sunt direct asociate cu o Agenție a Statului.

Literele ARD sunt de tipul serif (adică au terminații) spre deosebite de cele care desemnează partidele politice (PDL, FC, PNTCD) care sunt scrise cu sanserif, ceea ce duce la o inconsistență vizuală. Literele de tipul serif sunt asociate de obicei cu ceva vechi, traditional și fac parte din colecția de tipuri de literă vechi, determinate ca formă de vechile tipare realizate din plumb. Literele sanserif sunt moderne, simplificate, proprii epocii tiparului modern și ca urmare a unui limbaj vizual contemporan.

În domeniul politic inima este demult adjudecată ca simbol de către Forumul Democrat al Germanilor din România.

Limbaj vizual: ascuțit, tăios, inima este desenată ca o panglică fără grosime și nu are volum de loc, cum este îndeobște percepută; cele două dungi care traversează inima sunt: foarte tăioase-secționează inima; seamănă cu un drum (șosea), sunt prezente la fel de tăioase și curbate în logo-ul CNADNR, o instituție care se ocupă de drumuri.

Chenarul care înconjoară ansamblul de simboluri arată că respectivele simboluri nu ar fi putut constitui un logo închegat și s-a simțit nevoia unui element grafic (contur) care să le lege.

Monocromia alb-negru aridă nu favorizează deloc designul, dimpotrivă, susține impresia de rece, tăios, distant, monoplan (fără volum, perspectivă).

Ca să nu existe dubii trebuie să menționez că articolul de față trateaza un subiect de design (și de pozitionare) și nu unul politic.