Fitness-branding

Pentru www.dailybusiness.ro

29 aprilie 2009

Să fii în formă maximă. Întotdeauna. Cu rotunjimi perfecte, cu talia subțire, cu gâtul lung, cu postura verticală, mai înat, mai liber, mai frumos. Dar mai ales în pas cu moda. Fie că au ajuns să aibă un succes fulgerător, fie că se luptă zilnic pentru menținerea unei poziții câștigate cu greu, brandurile au permanentă nevoie de ajustare, redefinire și adaptare la mediu. Brandurile trebuie să țină pasul cu toate schimbările din jur. Pentru statut. Pentru încredere. Pentru notorietate. Cu optimism.

Brandurile sunt instrumente comerciale al căror succes se măsoară prin vânzări și evoluție pozitivă. Entități în continuă evoluție și mișcare, au nevoie permanentă de monitorizare și fine tuning, reașezarea unei strategii, fie de brand sau de comunicare sau de redesenarea identității. Cei care înțeleg importanța investirii în brand, vor merge înainte asigurându-și beneficii pe termen lung.

Este absolut necesar să inovezi continuu. În urma unor mai ample sau mai restrânse procese de rebranding, brandurile se redefinesc, adoptă noi poziții și strategii, se îmbracă cu noi identități. Brandul merge mai departe şi evoluează adaptându-se unor cereri specifice. Apariția aceluiași produs într-o nouă prezentare este răspunsul la noile tendinţe de consum, dar şi de promovare de pe piaţă, care trebuie dat de câte ori se constată aceste modificări.

Construirea brandului trebuie să fie una din măsurile ce trebuie luate sau menţinute nu doar în vremuri mai puţin propice, ci și în perioadele de înflorire, fiind singura cale care aduce beneficii viitoare. Grija pentru imagine și nu orientarea spre soluţii imediate, acţiuni punctuale și promoţionale, eficientizarea managementului de brand, respectând strategii gândite pe termen lung reprezintă soluția pentru succes. Consolidarea şi dezvoltarea brandului prin adoptarea unor strategii de brand eficiente, planuri de marketing coerente, eforturi serioase şi concentrate de branding, sunt necesare în orice moment. Apariția unei zone de stagnare sau instabilitate a brandului trebuie privită cu atenție, dar și cu optimism. Prin abordarea unei atitudini pozitive şi încrezătoare, care să includă continuarea eforturilor de brand, se creează forţa de propulsare înainte a afacerii.

Construirea unor identităţi vizuale puternice şi diferenţiatoare, la nivelul secolului 21, va contribui la creşterea notorietăţii şi la clădirea încrederii. Redesenarea unui brand se face pornind fie de la identitatea anterioară a brandului, făcând doar un update cu fine reajustări, fie de la bază, urmând nevoia de repoziționare și identitate diferită, păstrând doar principalele elemente de identificare. Diferențierea reprezintă cheia mersului înainte. Fie că se va opta pentru schimbarea combinaţiei stilistice sau cromatice, sau pentru un nou limbaj verbal, care să exprime trăsături ale unei noi personalități conferite brandului, ideea per ansamblu este înscrierea acestuia într-o linie cât mai modernă şi actuală, oferind inovații care să fie dorite, punând în valoare beneficiile, valorile și atributele pentru care acesta ar trebui ales. Și nu altul.