Filmele Drumului Mariei Theresia – Eveniment special în București
Tășuleasa Social prezintă Via Maria Theresia: Redescoperirea și Competiția, două filme scurte în regia lui Andrei Dăscălescu, luni, 15 iunie, la ora 19.00 la Cinema Studio.
În data de 15 iunie Asociația Tășuleasa Social împreună cu Raiffeisen Bank Romania organizează un eveniment deosebit în cadrul căruia vor putea fi vizionate două scurt-metraje despre Drumul și Maratonul Via Maria Theresia intitulate Redescoperirea și Competiția. Evenimentul va avea loc la ora 19.00, în București, la Cinema Studio. Scurtmetrajele, filmate în decorul natural și sălbatic al Munților Călimani sunt semnate de către Andrei Dăscălescu, iar invitații speciali vor fi Alin Ușeriu, Președintele Asociației, Steven Van Groeningen, Președintele Raiffeisen Bank Romania.
Începând cu anul trecut, în data de 8 august Asociația Tășuleasa Social împreună cu Raiffeisen Bank Romania organizează Maratonul Via Maria Theresia, destinat tuturor iubitorilor de sport și natură. Maratonul, aflat în acest an la ediția 2.0, se desfășoară pe un drum tematic construit în timpurile Împărătesei Maria Theresia, la vechea graniță a Imperiului Austro-Ungar din Munții Călimani. În anul 2014, Asociația Tășuleasa Social, cu sprijinul Raiffeisen Bank, a refăcut acest drum. Timp de opt săptămâni, 150 de voluntari au montat 300 de borne şi 278 de momâi din piatră, undeva în creierii munţilor, pe o potecă frumoasă care cândva era drum, la o altitudine de 1.700 de metri. În total, au fost 42 de kilometri de curăţat şi marcat. Tăşuleasa Social s-a mutat în Munţii Calimani, unde a lucrat la redescoperirea drumului pe care istoria l-a croit aici.
Astfel, Tăşuleasa vrea să atragă atenţia turiştilor, drumeţilor şi sportivilor asupra acestui colţ de ţară şi de rai, de o excepţională curăţenie şi frumuseţe naturală. Proiectul „Via Maria Theresia” are mai multe obiective. Primul şi cel mai important se referă la creşterea conştientizării importanţei naturii, a pădurilor şi a parcurilor naţionale, dar şi a practicării sporturilor în aer liber. Cel de-al doilea obiectiv se referă la promovarea şi punerea în valoare a unui drum – monument istoric – contribuind, în acest fel, la educaţia tinerilor. În subsidiar, promovarea Parcului Naţional Călimani şi dezvoltarea turismului montan au ca obiectiv scăderea infracţiunilor forestiere, datorită prezenţei în teren a unui număr cât mai mare de turişti, drumeţi şi sportivi. Partenerul proiectului, Raiffeisen Bank creează, de asemenea, şansa de participare la programele specifice asociaţiei Tăşuleasa Social în Pădurea Pedagogică pentru 200 de copii.
Tășuleasa Social aniversează anul acesta 15 ani de existență fiind asociația prin excelență dedicată voluntariatului și educației tinerilor prin dragostea și grija față de natură. În acest spirit, toate proiectele noastre vizează acțiuni concrete prin care putem aduce tinerii la un loc pentru a învăța și lucra împreună, pentru a dobândi deprinderi și cunoștinte despre natură, protecție, ecologie. Principalele proiecte Tășuleasa Social sunt: acțiunile anuale de împădurire împreună cu voluntari, taberele de copii din campusul nostru, Maratonul Via Maria Therezia, Școala de Mers pe Munte, Camionul de Crăciun.