Despre brand personal – Nu există

Aș scrie cel puțin 200 de pagini cu explicații, surse etc despre „problema” asta, dar nu prea are rost. Așa că o dau pe puncte:

1. Brand personal nu există, e doar o fantasmagorie inventată de cei care cred că orice poate deveni brand. Există, în cazul oamenilor, personalitate proprie. Dacă unii denumesc asta brand personal, e treaba lor, dar e o greșeală. Brandurile sunt percepții create pentru a vinde produse și servicii, adică „lucruri” neînsuflețite și fără personalitate. Brandul le conferă o oarecare personalitate pentru a deveni identificabile, recognoscibile și mai apropiate omului.

2. Brand personal există doar când persoana începe să acționeze concertat conform unei strategii pentru a-și îmbunătăți sau schimba percepția publică. Caz în care, de fapt, consideră că personalitatea sa nu corespunde unor scopuri concrete.

3. Dacă un oarecare om, persoană publică, artist, politician șamd are deja așa-zisul „brand personal” înseamnă că deja a început să mintă și să-și construiască o „față” care nu are legătură cu realitatea personalității sale sau e o înfrumusețare menită să inducă alte percepții decât cele firești, induse de personalitatea sa.

4. O persoană care are „brand personal”, psihologic vorbind, este pregătită să-și sacrifice parțial sau total, de la caz la caz, personalitatea și valorile sale proprii pentru a crea o mască convenabilă. Sau, nu are o personalitate proprie prea bine conturată și atunci îi vine ușor să și-o schimbe în funcție de necesități.

5. Dacă o persoană are „brand personal” înseamnă că are scopuri concrete care pot fi atinse doar modificându-și, îmbunătățindu-și sau schimbându-și percepția publică.

6. Cea mai bună, reală și cu rezultat pe termen lung „strategie de brand personal” este cea care susține și pune în valoare personalitatea respectivei persoane, valorile și acțiunile sale reale. Orice se adaugă peste devine artificial și ceilalți oameni, paradoxal, au capacitatea de a detecta impostura.

7. Mai repede sau mai târziu „măștile” adăugate vor lăsa să se vadă adevăratele fațete ale persoanei care încearcă să-și creeze o pecepție alta decât cea reală.

8. Unii consideră că pot fi „consultanți de brand personal” dacă inventează o semnătură grafică pentru o persoană și o consiliază cu ce să se îmbrace, când și alte asemenea „sfaturi”.

9. Diferența dintre „brand personal” și personalitate proprie este că prima este rezultatul unei strategii concertate, construite conform unui scop bine definit, iar a doua este rezultatul experienței de viață, educației, studiilor, anturajului și a valorilor și crezurilor reale.

10. Seminariile, conferințele și alte asemenea care tratează subiectul „brandului personal” eludează cu bună știință aspectul construțtiei artificiale conform unei strategii.

11. Dacă aș consilia pe cineva pentru „brandul personal” fie am ajunge împreună la o modalitate care să-i pună în valoare realele calități și defecte, crezurile, valorile și personalitatea, fie m-ar da afară.