Design care durează

În 1958 ieșea pe piață parfumul Madame Rochas al cărui ambalaj a fost realizat de către acum celebrul designer Pierre Dinand. La acea vreme Pierre Dinand a înglobat în acel mic flacon prețios tehnologii și materiale noi, inovator și unic pentru acele timpuri. Însă designul simplu, inspirat dintr-un flacon clasic a fost cel care a făcut ca Madame Rochas să fie și astăzi cel mai longeviv și mai bine vândut parfum din toate timpurile. Din 1958 este neschimbat.

Îmi amintesc cu emoție cum în 1994, tânăr student fiind, am pătruns în atelierul lui Pierre Dinand din Levalois Perret, lângă Paris. Îi fusesem recomandat de către profesorul meu din Nantes cu care am studiat și mi-am pus la punct portofoliul de proiecte de ambalaje de parfum. A fost o întrevedere de o oră în care am învățat cât pentru o jumătate de viață. Plus că atunci vedeam pentru prima dată un studio adevărat de design. Pot spune că Monsieur Dinand a fost cel care mi-a insuflat dorința de a face ceva pentru mine, de a-mi căuta propria cale. Rezultatul a fost că la o lună după ce m-am întors din Franța mi-am dat demisia de la agenția de publicitate la care lucram deja full-time de doi ani și am început să lucrez din greu la ceea ce astăzi se numește Branzas.

Chiar dacă de atunci n-am mai pus niciodată creionul pe hârtie ca să mai desenez parfumuri – poate că a fost doar o toană sau o dorință a tinereții deși m-am implicat enorm în domeniu și am desenat foarte mult – ceea ce am auzit și văzut de la Pierre Dinand timp de o oră mi-a marcat și modelat existența profesională și pe alocuri și cea personală.

La acea vreme, în 1992,  Pierre Dinand finalizase proiectul pentru XS de la Paco Rabbane. Parfumul încă nu era în magazine, însă eu am avut privilegiul să-l văd scos de sub cheie din dulapul personal al lui Pierre Dinand și să primesc cadou unul dintre prototipuri! Pentru un student visător de 23 de ani a fost cadoul și imboldul suprem.

Chiar dacă de atunci nu l-am mai văzut niciodată pe Pierre Dinand – sunt 19 ani de atunci – știu că aproape fiecare zi mi-a fost într-o bună măsură influențată de pasiunea, dedicația și ingeniozitatea marelui maestru, de permanenta lui căutare creativă și viziunea lui, de faptul că întotdeauna căuta soluții care să dureze, ca niște construcții perene care nu se demodează niciodată, timpul care trece crescându-le și mai mult valoarea.