Brandurile vând.
Titlul articolului este un truism – cine nu știe că brandurile vând – dar ascunde niște capcane. Prima capcană este însăși noțiunea de brand. A doua, legătura dintre vânzări și branduri. Explicațiile sunt simple, la îndemână dar puțini se afundă într-o analiză a celor două idei. Sau capcane.
Așadar, brand și vânzări. În spațiul public marea majoritate a discursurilor despre branduri sunt de fapt despre un logo sau o identitate vizuală. retorica aceasta este tot mai des întâlnită și convine de minune atât designerilor (sau consultanților) cât și clienților. Ciudat, nu? Noțiunea de brand implică cunoaștere, recunoaștere, notorietate, cumpărare repetată, reputație, atașament, un anumit sentiment de apartenență, șamd. Greu de creat, deoarece necesită timp și bugete, necesită constanță și omogenitate în preț, produs (sau serviciu), mesaje, comunicare, prezență în mediile cele mai potrivite. Adică, necesită strategie. Înțeleg că e greu și că toată lumea dorește rezultate peste noapte cu eforturi minime. Dar, din păcate, branduri nu poți avea fără toate cele de mai sus. Brandurile vor vinde doar când vor fi cu adevărat branduri, nu doar produse sau servicii identificate printr-un logo.
Un adevărat brand are valoare adăugată și margine de profit mari. Exemplele sunt la tot pasul, dar ceea ce nu se vede, sau nu se dorește uneori să se vadă (și să se aplice) este faptul că s-a investit în ele mult timp, efort, ingeniozitate și evident bani.
