Brandingul este mort, trăiască designul. Gândiți-vă puțin la asta.

După cum mulți dintre noi știu, brandingul este o disciplină de marketing care cuprinde strategia de brand și…design, desigur. De ce design? Deoarece este singurul mod clar, documentat, de a transmite cât mai multe mesaje posibil printr-un singur mijloc de comunicare. Desigur, brandingul real provine din mesajele subliminale transmise într-un mod omogen și constant, în timp, ținând cont de caracteristicile intrinseci ale produsului sau ale serviciului. Dar, în această eră a abundenței de produse și servicii, cum poate un produs sau un serviciu să transmită orice, fără o prezență enormă pe piață și fără un buget alocat pentru partea de comunicare, la fel de mare (atât online cât și offline)? Nu există nicio modalitate de a realiza asta, cu excepția corporațiilor mari, foarte mari.

Brandingul nu este mort, am exagerat puțin. Dar nu este disponibil, într-un mod real, ca instrument pentru o compania obișnuită sau pentru un start-up. Dragilor, să fim realiști, o companie de dimensiuni normale sau un start-up nu pot dezvolta un brand, nu au nici mijloacele necesare și nici timp suficient pentru a putea face asta. A face design-ul unui logo nu înseamnă branding. A face design-ul drăguț al stickerelor de pe mașinile firmei nu înseamnă branding. A face design-ul articolelor de papetărie și a prezentărilor nu este un branding. A face design-ul standardelor de identitate nu înseamnă branding. Este design, punct. Iar designul este un mijloc de a transmite o personalitate și de a te îmbrăca, rapid, drăguț și onest și probabil cel mai fezabil și ușor. Și rentabil.

Așadar, dragi proprietari, manageri, specialiști în marketing și companii de start-up „obișnuite”, vă rugăm să uitați cuvântul „branding”, atunci când doriți să vă îmbrăcați corespunzător pentru petrecerea numită piață liberă. Căutați într-un dicționar și găsiți la litera D cuvântul „design”. Designul este perfect capabil să vă facă să arătați frumos, curat, în formă, îmbrăcat într-un mod decent, sperăm unic. Poate chiar cu o notă de „ceva” numită personalitate, dacă alegeți cu grijă designerul. Și vă rugăm să-l alegeți pe cel care vorbește cu dvs. folosind mai des cuvântul „design” în loc de fraze mari și goale care conțin „reputație”, „marcă”, etc.

Șansa ta de a dezvolta un brand în această dezordine a secolului 21 se îndreaptă undeva aproape de zero. Dar șansa ta de a dezvolta o personalitate drăguță, plăcută și (sperăm) unică folosind designul este mult mai mare.