Brand România, din nou

Am constatat cu mare plăcere că Ministerul Turismului a schimbat recent strategia de brand turistic a României din „destinație de aventură” în „destinație balneară”, cel puțin așa reiese reprioritizarea din declarațiile recente ale D-nei Ministru Elena Udrea din 16 decembrie 2011 în EVZ: https://www.evz.ro/detalii/stiri/elena-udrea-brandul-de-tara-e-un-succes-va-fi-promovat-cel-putin-pana-in-2015-958206.html. Nu cunosc motivațiile care au condus Ministerul în această nouă direcție însă vreau să menționez câteva lucruri:

1. Am criticat strategia Ministerului, in extenso, aici: https://issuu.com/bogdanbranzas/docs/analiza_branzas_-_brand_turistic_romania_-_23_08_2, atât din punct de vedere al strategiei de business turistic a României, cât și din punct de vedere al realizării proiectului, referindu-mă la grupuri-țintă potențiale și mesajele transmise prin identitatea vizuală creată.

2. Într-un interviu acordat Money.ro în 29 iulie 2010 am spus următoarele: „Eu mă întreb de ce nu se bagă bani în mod susţinut în 5 perle balneo-climaterice româneşti de genul Herculane sau Sovata, în 5 puncte geografice strategice.  Acolo ar putea să vină atâta lume, iar mişcarea asta ar putea să genereze atâta bunăvoință, încât i-am putea îngropa pe cei de la Karlsbad.” Interviul în întregime se găsește aici: https://www.money.ro/reac-ia-speciali-tilor-la-noul-brand-turistic-al-romaniei-ce-sunt-carpathian-gardens_631231.html și conține și opiniile altor specialiști în publicitate și branding.

3. În discuțiile mele private cu diversi factori de decizie în businessul turistic cât și din Minister am menționat de fiecare dată potențialul balnear extraordinar al României și orientarea strategiei de business către această zonă, complementată de autenticitate și originalitate, așa cum am scris și în documentul de analiză publicat pe Issuu.

4. Analiza și recomandările mele și ale colegilor mei au fost fundamentate pe cercetare informală realizată prin zeci de ore de discuții cu cele mai diverse categorii de oameni implicați în business-ul turistic, cât și pe o analiză SWOT a potențialului de business turistic al României, altul decât cel furnizat în documentele Ministerului în Strategia de Dezvoltare Turistică. Despre această strategie turistică am vorbit pe larg în documentul de analiză publicat pe Issuu.

5. Branzas, compania de consultanță de brand și design pe care o conduc, împreună cu Interbrand, partenerul nostru, nu au participat la licitația organizată de Minister din două motive principale: strategia pe care am considerat-o eronată și nepotrivită României datorită faptului că nu privea în viitor și criteriul prețului cel mai mic ca factor unic diferențiator al licitației.

Strategia propusă de noi, informal, este încă valabilă și poate dezvolta în jurul a 5 poluri balneare o întreagă industrie și multe locuri de muncă. De ce!? Deoarece tot ce înseamnă infrastructura de transport, în primul rând, trebuie dezvoltată de așa natură încât turiștii români și străini să poată ajunge în cel mai scurt timp și cu cea mai mare ușurință la aceste destinații. Astfel, vor înflori pe lângă segmentul construcțiilor, cel al aeroporturilor, serviciile de cazare și alimentație șamd. Putem să ne închipuim o hartă a României cu 5 puncte amplasate strategic în mijlocul unei rețele de transport și servicii conectate la străinătate. Nu cred că am riscat deloc, dacă această strategie se înfăptuiește, spunând că România poate concura cu ușurință cu stațiunile ei celebrele, stațiuni din străinătate precum Karlsbad.

Un alt factor esențial și diferențiator pentru această strategie sunt apele minerale, România aflându-se pe locul 2 în Europa, după unele statistici, imediat după Italia.

Așa cum am susținut întotdeauna, strategia de brand urmează celei de business, iar un bun consultant, prin acesta înțeleg un consultant care aduce sfaturi și analize de valoare, folositoare, este acela care vede probleme de branding din perspectiva potențialului economic și a valorificării acestuia și nu prin crearea de forme fără fond, simboluri, culori, slogane, nesusținute de o afacere viabilă.

Împreună cu colegii mei nu putem decât să ne bucurăm de noua poziționare enunțată de D-na Ministru. În contextul actual, orice schimbare în bine, orice ajustare către o cale firească, chiar și în turism, este binevenită.