Aventuri în online

1. Nici eu, nici colegii mei nu suntem specialiști în webdesign. Totuși, suntem specialiști în design, avem ochiul format, experiența, vedem, observăm și analizăm cu o opinie expertă și antrenată din punct de vedere design, originalitate, noutate, individualizare, poziționare etc.

2. De câteva zile, forțat fiind de niște împrejurări care țin atât de compania mea, cât și de proiectele unor clienți, studiez templates WordPress pentru site-uri. Costă între 15-40 dolari, sunt bine puse la punct, poți face multe cu ele. Am văzut sute. Am văzut de asemenea sute de site-uri realizate pe baza acestor templates și pe baza WordPress. Problema este că toate (sau aproape toate) arată la fel (sau aproape la fel).

3. Nu contest realizarea din punct de vedere tehnic ale acestor site-uri realizate pe platforma WordPress. Am înțeles de la specialiști că din punct de vedere al mentenanței, updatarea, integrarea cu alte mijloace ale internetului WordPress este excelent. SEO este ușor de făcut, se pot integra o mulțime de șmecherii, arată bine și funcționează și pe dispozitivele mobile (smartphones, tablete), nu intru în detalii, specialiștii în online știu ce încerc să explic aici. Toate bune și frumoase până când vezi rezultatul final. Parcă toate site-urile WordPress au același aer, același „touch and feel” vizual, același grid, gama de fonturi, rapoarte și proporții între elemente și suprafețe, aceleași elemente de navigare și comandă. Am senzația că sunt vreo 5 feluri de site cu modificări de culoare și detalii.

4. Deduc, poate greșit și îmi asum din start eroarea deoarece nu sunt un specialist al webdesignului, că site-urile realizate pe platforma WordPress suferă toate de aceeași boală a uniformizării de dragul SEO, optimizării, mentenanței, updatarii și altor considerente în principal tehnice. Unde rămâne atunci partea de originalitate vizuală, individualizare prin design a companiilor/ brandurilor? Rămâne doar conținutul cel care contează?

5. Sunt de acord că trăim în epoca online și este importantă prezența pe internet, căutarea ușoară pe Google și rezultatele în primele pagini, legăturile cu Facebook, Twitter șamd, toate acestea determinând un anumit tip de scriere și structurare a conținutului, „linkuire” etc.

6. Nu critic, ci doar constat și caut soluții la problemă. Cum spuneam mai sus, forțat fiind de împrejurări. Chiar dacă WordPress este o platformă tehnică extraordinară, îmi doresc să văd soluții originale și individualizante pentru website-uri. De fapt nu pentru website-uri, ci pentru companiile și brandurile pe care le reprezintă. Website-ul este doar un alt „touchpoint” în relația cu piața, o unealtă utilă. Ele nu există pur și simplu de dragul rațiunii de a fi, ci au un scop și o strategie. Îmi doresc să observ o ieșire din locurile comune, să nu mai observ că dacă schimb logo-urile între 2 site-uri obțin același rezultat, oricare dintre site-uri fiind la fel de „potrivit” pentru compania/ brandul respectiv.

7. În acest moment studiez împreună cu colegii mei posibilitatea de a schimba site-ul nostru. Are totuși o vârstă și ne dorim altceva care să reflecte schimbările de strategie și viziune care au intervenit între timp. Avem și un concept și o strategie care trebuie să stea în spatele potențialului nou website. Nu un concept vizual, ci un concept de conținut, mesaj, interacțiune pe care le dorim reflectate și în vizual. Ne-am împotmolit în hățișul tehnic al WordPress și căutăm calea de a ne reprezenta pe noi ca companie.

8. La fel, căutăm aceeași cale pentru unul dintre clienții noștri majori, jucătorul nr. 1 în industria sa. Știm ce vrem din punct de vedere conceptual și strategic, însă din nou suntem blocați de locurile comune oferite de WordPress cu atâta larghețe.

9. Îmi pun întrebarea dacă de vină este WordPress, providerii de servicii de webdesign sau vina este împărțită.

10. Spre deosebire de alte agenții de consultanță de brand și design noi nu am dezvoltat capacități interne pentru a oferi soluții complete online și webdesign considerând că este un domeniu care nu intră în sfera compețentelor noastre. În opinia mea online-ul este un domeniu de specializare distinctă la fel cum este consultanța de brand și design. Oferim însă strategie de brand și poziționare pe care o dorim reflectată și în online și aici intervine rolul nostru de „watchdogs” și „brand custodians” pentru clienții noștri.