Aeroportu’ lu’ Avram Iancu

Știre-bombă: Aeroportul Cluj se va numi Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj Napoca.

Avram Iancu nici n-ar fi visat că numele lui va ajunge subiect de naming/ branding de aeroport de importanță regională și națională, supus negocierilor partidelor politice. Poate că orgoliul lui ar fi oarecum gâdilat – cine n-ar vrea să-și dea numele unui aeroport!? – însă după o gândirea mai profundă și aplicată cred că și el s-ar fi gândit la altceva, mai practic. De exemplu, tot brandingul Aeroportului din Viena este construit în jurul numelui VIE, ușor de reținut și introdus în bazele de date pentru căutarea zborurilor, Bratislava acționează sub acronimul BTS AERO, Munchenul este simplu M, Charles de Gaulle este EASY CDG și așa mai departe.

Dar nici asta nu e chiar atât de important cât reflexul „conducerii” din România de a negocia totul politic. N-am auzit nicio voce care să spună ceva de genul: nu e treaba noastră, nu știm, hai să întrebăm pe cineva care se pricepe.

În acest moment identitatea vizuală a Aeroportului arată așa:

Îmi închipui că pe aceeași logică de până acum se va păstra totul la fel – doar avem tradiție, nu-i așa!? – și va apărea numele lui Avram Iancu pe undeva pe acolo, alăturat scutului Consiliului Județean Cluj. Negociat și parafat politic.